top of page
  • Foto van schrijverR.S.V. Urbanum

Stage motivatiebrief schrijven

Bij het solliciteren naar een stageplek dien je, net als bij je eerste baan, een motivatiebrief te schrijven. In de motivatiebrief vertel je waarom het bedrijf en de stageplek jou aanspreken.

 

Reageren op een stagevacature

Als er een stagevacature is, kun je er vanuit gaan dat je niet de enige kandidaat bent die reageert. Wat dat betreft verschilt de zoektocht naar een baan niet zoveel van de zoektocht naar een stage.


Geen stagevacature?

Als het bedrijf waar je graag wilt werken geen stagevacature open heeft staan kun je contact opnemen met het bedrijf en vragen of er plek voor je is. Als ze open staan voor jouw motivatie, dan benadruk je in je brief waarom het bedrijf jou aanspreekt en ligt je toe welk type functie je in gedachten hebt of wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen.


Stagebrief schrijven

Ook bij een stage schrijf je een sollicitatiebrief, waarin je motiveert waarom je geschikt bent voor een bepaalde functie. Je legt uit waarom deze stageplek je aanspreekt, waarom de stageplek aansluit bij jouw opleiding en wat jouw eigen kwalificaties zijn.


Motivatie

Bij een stagebrief ligt meer de nadruk op de motivatie omdat je minder kunt vertellen over je werkverleden. Je zult dus de nadruk moeten leggen op waarom je de stage of afstudeeropdracht zo graag wilt. Maar ook waarom je bij het betreffende bedrijf de stage wilt lopen. Je stagebrief is dus vooral een motivatiebrief.


Inhoud

Met je motivatiebrief wil je de nieuwsgierigheid bij het bedrijf opwekken en hen ervan overtuigen om jou als stagiair aan te nemen. Richt de inhoud van je brief daarom op de kenmerken van het stagebedrijf, de eisen aan de stage en jouw vaardigheden en kwaliteiten.

Een manier zien om je te onderscheiden, doe je door in je brief in te gaan op relevante nevenactiviteiten, bijbanen of specifieke hobby’s. Geef ook duidelijk aan waar je naar toe wilt in je professionele leven en de stage daar in past.


Opbouw

Voor de opbouw van je motivatiebrief kun je de AIDA-methode gebruiken (Attention, Interest, Desire, Action). De volgende punten komen altijd voor in een motivatiebrief:

  • Aanleiding tot schrijven: geef aan hoe je het bedrijf en de stageopdracht bent tegengekomen

  • Waarom dit bedrijf: geef aan waarom je voor dit bedrijf kiest

  • Waarom de stageopdracht: geef aan waarom de stageopdracht jou zo aanspreekt

  • Waarom jij: geef aan wat jou zo geschikt maakt voor de stage

  • Aansluiting: geef aan dat je graag op een persoonlijk gesprek wilt komen

Niet vergeten!

Er zijn zaken die absoluut in je sollicitatiebrief moeten staan. Denk hierbij aan je gegevens en uiteraard moet de opbouw van je brief in orde zijn: niet te lang! Houd ook de stijl van je brief in de gaten en volg de stijl die gehanteerd wordt in de vacatureomschrijving. Vergeet ook niet om je CV toe te voegen.


 

Voorbeeld motivatiebrief:


Milena van der Kuij Amandelstraat 43 1829 RX Arnhem Telefoonnummer: 026-3778439


Fix IT Specialists Woudlaan 89 7691 FS Ede

Arnhem, 21-08-2016


Betreft: motivatiebrief ICT


Beste meneer/mevrouw,


Onlangs was ik op het internet aan het zoeken naar een nieuwe functie en kwam ik uw vacature tegen. Deze viel mij direct op en sprak mij zeer aan. Graag zou ik solliciteren naar de functie als helpdesk-medewerker op de ICT afdeling.


Door de jaren heen ben ik actief geweest als helpdesk-medewerkster, en dat doe ik met veel plezier. Echter vanwege een verhuizing van Maastricht naar Arnhem ben ik op zoek naar een baan dichterbij huis. De taken bij mijn huidige bedrijf zijn het registreren van meldingen, aannemen van de telefoon en hierdoor bijdragen aan het oplossen van ICT problemen. Deze werkzaamheden komen overeen met uw functieomschrijving. Wat mij ook aanspreekt aan uw bedrijf is dat er een mogelijkheid is om door te groeien. Ik hou van een uitdaging en met deze kans heb ik de mogelijkheid mijzelf verder te ontwikkelen.


Door mijn huidige baan heb ik een enorm verantwoordelijkheidsgevoel opgebouwd. Ik ben een flexibele werker en kan goed met stress omgaan. Soms kwamen er 10 telefoontjes tegelijk binnen met diverse klachten. Door bovengenoemde eigenschappen kon ik deze druk moeiteloos aan en gaf het mij veel voldoening wanneer deze telefoongesprekken klantvriendelijk en met goed resultaat afgerond werden. Naast deze baan heb ik ook diverse cursussen gevolgd zoals o.a. Microsoft besturingssystemen en Office applicaties.

Ik hoop dat ik met deze brief uw interesse heb gewekt. Graag zou ik van u horen en uitgenodigd worden voor een persoonlijk gesprek waar ik u meer informatie over mijn arbeidsverleden kan geven.

Met vriendelijke groet, (Handtekening) Milena Kuijpers Bijlage: cv

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page